Media!

Hier kunt u een glimp uit het werk van Kurt Defrancq zien.

Vraaggesprek met acteur Kurt Defrancq

Hoe ben je op het idee gekomen om deze voorstelling te maken?

Een tweetal jaar geleden bezocht ik Kazerne Dossin. Dat museum toont wat er in die oude Mechelse kazerne gebeurde meer dan zeventig jaar geleden. Tussen 1942 en 1944  werden er Joden en Roma en Sinti opgesloten en weggevoerd om gedood te worden. Het verhaal van die mensen en ook van hun vervolgers én hun redders bleef door mijn hoofd spoken onderweg naar huis.
Het regende pijpenstelen. Op de snelweg moest ik plots mijn ruitenwissers in de hoogste stand zetten, omdat een voorbijrijdende vrachtwagen een plas water tegen mijn voorruit spatte. "Stel u voor dat er vluchtelingen in die vrachtwagen zitten!" dacht ik. Op de een of andere manier was dat beeld van mensen in zo’n vrachtwagen voor mij een echo van wat ik net in Dossin gezien en gevoeld had. Twee totaal verschillende contexten natuurlijk, maar toch.  Op de vlucht moeten en nergens terecht kunnen, nergens welkom zijn. Op de een of de andere manier heeft de mens precies nog niet veel bijgeleerd. Vanaf dat moment wist ik dat ik een voorstelling wilde maken.
Toen ik thuiskwam belde ik mijn vriend Herwig De Weerdt op. Hij is auteur en regisseur en ik werkte al vaak met hem samen. We begonnen samen te brainstormen en De binnenzak van de ziel was geboren.

Wat voor voorstelling is De binnenzak van de ziel?

Ik zie mezelf vooral als een verhalenverteller. Deze monoloog is dus een vertelling. Ik vertel geen chronologisch verhaal. Ik dwaal de hele tijd af. Zo krijg je een mozaïek van  verhalen te horen. Over hoe ik er als kleine jongen onder leed dat niemand me wilde vertellen waarom mijn opa door de nazi’s was vermoord. Over hoe mijn dokter me wist te genezen met een palindroom. Over het scheppingsverhaal dat een Afghaanse man me vertelde. Over hoe mijn pad dat van een jonge vluchteling kruiste. Het zijn allemaal bloedserieuze verhalen, maar toch lacht het publiek veel. Want ik toon mezelf zoals ik ben: zoekend en vaak niet-begrijpend. En veel mensen herkennen zich in mij.

Wat hoop je met deze voorstelling te bereiken?

Eerst en vooral hoop ik dat de mensen een mooie tijd hebben wanneer ze naar de voorstelling komen kijken. Voor mij is de voorstelling geslaagd als de mensen bij het buitengaan meer vragen hebben dan toen ze de zaal binnen kwamen. En dat ze dan zelf daarna op die vragen antwoorden gaan zoeken. Ieder moet zijn eigen vragen bedenken. Maar dit zijn de mijne: Hoe kan het dat anno 2019 mensen nog steeds in zo’n vreselijke omstandigheden leven dat ze alles willen achterlaten en vluchten?  Waarom wil niemand ze hebben, die vluchtelingen? Vroeger niet en nu niet? En hoe komt het dat er toch ook telkens weer helpers zijn die durven zeggen: “Bij mij ben je veilig”?

Zijn alle elementen uit de voorstelling waar gebeurd?

Als professionele verhalenverteller put ik inspiratie uit verhalen die ik tegenkom op mijn weg. Die verhalen combineer ik tot mijn eigen verhaal. Sommige dingen zijn waargebeurd, andere dingen zijn waargebeurd, maar niet met mij. Dat mensen willen ontrafelen wat wel tot mijn leven behoort en wat niet, begrijp ik. Maar het is eigen aan theater om daar een beetje vaag over te blijven. Het had allemaal zo kunnen gebeuren, dat is wat voor mij telt.

Bron: Gesprekken met Kurt Defrancq en “Kurt Defrancq toont de binnenzak van de ziel aan grootouders en kleinkinderen en alles daartussen” door Rudy Tollenaere in Nieuwsblad, 04/03/2019Svenja, het meisje met de viool - CC De Kern

Rosa maakt comeback
Svenja, het meisje met de viool
Lees hier meer over de voorstelling.


Op 11 oktober 1983 zond de VRT dit uit. Met Kurt Defrancq
Bekijk het videofragment

Kurt Defrancq houdt Minard muisstil met 'De buitenkant van meneer Jules'.
Lees het artikelEindeloos Geduld
Bekijk een fragment
Bekijk het nieuwsbulletinFocus TV – reportage
Reportage in verband met Mannen komen van mars. Vrouwen komen van Venus.
Bekijk het fragmentIk ben van mars! En jullie?
Fragment uit 'De Rode Loper' in verband met Mannen komen van mars. Vrouwen komen van Venus.
Bekijk het fragment


Compilatiefilmpje
Compilatiefilmpje met tal van fragmentjes van Kurt Defrancq.
Bekijk het fragmentThuis
Kurt Defrancq in de bekende serie Thuis op één.
Bekijk het fragment


Boekentoren Gent
Fragment opgenomen in de boekentoren van de universiteit van Gent.
Bekijk het fragment


Modest - Tour De France
Fragment uit de reeks spotjes waarbij Modest (Kurt Defrancq) op stap gaat als journalist voor RTBF op de Tour de France.
Bekijk het fragment


Le démarrage de Modest
Fragment 2 uit de reeks spotjes waarbij Modest (Kurt Defrancq) op stap gaat als journalist voor RTBF op de Tour de France.
Bekijk het fragment


Boerenkrijg
VRT-fragment uit de Boerenkrijg
Bekijk het fragment


FC De Kampioenen
VRT-fragment uit FC De Kampioenen
Bekijk het fragment


Gelukkig Zijn
VRT-fragment uit Gelukkig Zijn
Bekijk het fragment


RIP II
BRTN-fragment uit RIP II
Bekijk het fragment


Sprookjestheater
BRT-fragment uit Sprookjestheater
Bekijk het fragmentU kunt nog tal van andere fragmenten bekijken via Google Video!